Biljni pripravci i OTC lijekovi u trudnoći

trudnocaTrudnoća je period u ženinom životu kada se događaju brojne fiziološke promjene. Iako su trudnice sve osvještenije što se tiče racionalne farmakoterapije, ipak treba upozoriti na nepotreban i ogroman unos lijekova u trudnoći, osvrćući se ovdje na bezreceptne lijekove. Mnogi OTC lijekovi i biljni pripravci sadrže više djelotvornih supstanci te je teže odrediti zajednički učinak tih tvari. Naravno, uvijek postoji rizik krivog tumačenja uputa, nesuradljivosti i uzimanja prevelikih doza lijeka, što može dovesti do nepotrebnog izlaganja fetusa škodljivim utjecajima.

Biljni pripravci

DOZVOLJENI PREPARATI

metvica
ehinacea

Među dozvoljene preparate spadaju ehinaceja, listovi crvene maline, listovi metvice.Ehinaceja se koristi topički za zacjeljivanje rana, a oralno kao imunostimulans. Listovi crvene maline su bogati željezom, pomažu boljem tonusu maternice, povećavaju produkciju mlijeka, smanjuju mučninu, i olakšavaju porođajne boli; upotreba se preporuča samo u drugom i trećem trimestru. listovi metvice olakšavaju jutarnje mučnine i nadutosti.

 

 

 

 

PRIPRAVCI S NEJEDNOZNAČNOM SIGURNOŠĆU

gospina trava

Gospina trava se koristi kod liječenja depresije, poremećaja spavanja i virusnih infekcija, no zabilježena je povećana uterotonička aktivnost (kontrakcije maternice) te se zbog toga ne preporuča.

 

 

 

 

 

 

NEPREPORUČLJIVI PRIPRAVCI

allium sativum

Među nepreporučljive pripravke spada češnjak, đumbir, ginkgo i smola kava-kava.

Češnjak utječe na serumske lipide, krvni tlak, agregaciju trombocita, te može imati antimikrobni učinak. Kao začin se može normalno koristiti, no u terapeutskim količinama (u pripravcima s ekstraktom češnjaka) može djelovati abortivno.

 

 

 

đumbirĐumbir je začin, a koristi se kao diuretik, antiemetik, digestivno sredstvo. Ne preporuča se dnevna doza veća od 1g, u većoj dozi bi potencijalno mogao izazvati kontrakcije maternice.

 

 

 

 

ginkgo

Ginkgo se koristi kod smanjene sposobnosti pamćenja, tinitusa (šuma u ušima) i cirkulatornih smetnji. Stupa u brojne interakcije s lijekovima!

 

 

 

 

piper methysticum

Kava-kava je smola topljiva u mastima, izolirana iz korijena biljke Piper methysticum, koristi se kod anksioznosti i nesanice. Pojačava učinak alkohola i psihoaktivnih lijekova i izaziva ovisnost.

 

 

 

KONTRAINDICIRANI PRIPRAVCI

barski bosiljakKontraindicirani pripravci su abortivi i uterostimulansi te su stoga strogo zabranjeni u trudnoći. Barski bosiljak je hepatotoksični abortiv i uterostimulans.

 

 

 

 

vratić

Ekstrakt listova vratića se koristi za liječenje migrene i reumatoidnog artritisa, no ima abortivno djelovanje i može uzrokovati hemoragiju kod novorođenčeta.

 

 

 

 

 

imela

Čaj od imele se koristi za glavobolju, vrtoglavicu, reumatskih bolova, no ima potencijalno abortivno djelovanje stoga se izbjegava.

 

 

 

 

Ostali kontraindicirani pripravci su Cimicifuga racemosa, stolisnik, kopriva, pelin, rutvica, buhač, sladić.

 

OTC lijekovi

Najčešći bezreceptni lijekovi koje trudnice uzimaju su analgetici, lijekovi za prehladu, antihistaminici, antacidi, antidijaroici i laksativi, antiemetici i topički preparati.

SLABI ANALGETICI

paracetamol

Slabi analgetici su najčešće korišteni lijekovi u trudnoći, a među njima svakako paracetamol, poznat kao najbezopasniji lijek. Ipak je važno upozoriti trudnice da ga uzimaju samo kada je neophodno i u prikladnim dozama jer prekomjerne doze uzrokuju hepatotoksičnost i nefrotoksičnost.

 

 

 

 

ibuprofen
andol

NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lijekovi kao što su ibuprofen, acetilsalicilna kiselina i naproksen) nose kategoriju rizika C/D u 3. trimestru, odnosno postoje dokazi humanog fetalnog rizika, ali korist od primjene lijeka može opravdati mogući rizik. Izazivaju intoksikaciju, intrauterini zastoj rasta, neonatalnu acidozu, krvarenje, prijevremeno zatvaranje ductus Botallija.

 

 

LIJEKOVI ZA LIJEČENJE PREHLADE

Lijekovi za liječenje prehlade su najčešće kombinacije dekongestiva, antitusika, ekspektoransa i slabih analgetika koje bi se trebale izbjegavati. Simpatomimetici mogu uzrokovati vaskularne defekte kod novorođenčadi, a lijek izbora kod trudnica koje moraju koristiti nazalne dekongestive je pseudoeferdin, niže doze i kratkodjelujuće. Oksimetazolim je dugodjelujući nazalni dekongestiv sa sistemskom apsorpcijom i povećanom izloženošću fetusa. Dekstrometorfan je antitusik kategorije rizika C, odnosno studije na životinjama su pokazale teratogeni učinak.

ANTIHISTAMINICI

lupocetStudije na ljudima su ograničene, stoga se preporuča uzimanje antihistaminika starije generacije za koje je dokazan minimalni rizik (klorfenamin, bromfeniramin, difenhidramin). Prema najnovijim istraživanjima klorfenamin je oralni antihistaminik prvog izbora. alternativa mu je kromolin, nazalni sprej.

 

 

 

 

 

 

ANTACIDI

gastal
ranital

Antacidi su još jedna od skupina često uoptrebljavanih u trudnoći. Preporuča se puferirana otopina Ca-karbonata jer predstavlja minimalni rizik za fetus.

 

 

ANTIDIJAROICI, LAKSATIVI

OTC preparati u liječenju dijareje i konstipacije su rijetko opravdani. Pribjegava se nefarmakološkim mjerama kao što su hidratacija i dijeta u slučaju dijareje, i povećanje vlaknastih namirnica i tjelesne aktivnosti u slučaju konstipacije. Bizmut subsalicilat je kontroverzan zbog sadržaja salicilata, a dokuzat i trputac (bubrenjem povećava volumen i olakšava pražnjenje crijeva) su dozvoljeni.

 

ANTIEMETICI

dramina

Dimenhidrinat i meklizin su dva najčešće upotrebljavana preparata za prevenciju povraćanja. Dimenhidrinat može dovesti do preuranjenog poroda pa se ne preporuča pred kraj trudnoće, a meklizin se ne preporuča u prvom trimestru.

 

 

TOPIČKI PREPARATI

Dosada nema povezanosti s malformacijama, ali poterban je oprez s kortikosteroidnim kremama, tretmanima za akne, šamponima protiv prhuti, pedikulocidima (protiv ušiju).

 

ZAKLJUČAK- SMJERNICE TOKOM TRUDNOĆE

Svakako najispravniji savjet svim ženama koje su trudne ili planiraju trudnoću da izbjegavaju bilo kakve lijekove, biljne pripravke ili dodatke prehrani ukoliko je moguće. Ukoliko nije moguće, treba se savjetovati s liječnikom ili ljekarnikom, te uzeti minimalne dote što kraće vrijeme. Zbog manjka kliničkih ispitivanja na trudnicama (neetičko) nemamo dovoljno podataka o štetnosti lijekova na fetus te stoga treba biti oprezan kod propisivanja lijekova. Preporuka ženama koje planiraju trudnoću je izbjegavanje također alkohola, pušenja, proizvoda temeljenih na vitaminu A (dokazani teratogen) te početak dnevnog nadomjesnog liječenja s folnom kiselinom radi smanjenja rizika od defekta neuralne cijevi.