Hunjavica

Neugodan simptom koji prati gripu i prehladu je hunjavica i često začepljenost tj. otok nosne sluznice. To otežava disanje, odmor i spavanje. Postoji niz pripravaka koji olakšavaju ovakvo stanje.

Prirodno liječenje

Danas su nam dostupni brojni prirodni lijekovi za ovo stanje. Cijeli niz otopina, kapi i sprejeva za nos različitih formulacija mogu pomoći kod začepljnog nosa ili hunjavice. To su otopine soli, najčešće izotonične koje vlaže sluznicu i olakšavaju disanje. Postoje i posebne otopine koje su hipertonične pogodne za otečenu sluznicu nosa tj. začepljenost te one s dodatkom minerala kao bakar, mangan i cink u slučaju alergije. Zrak u prostorijama zimi vrlo je suh zbog grijanja pa se takve otopine mogu svakodnevno koristiti za njegu sluznice nosa tokom cijele zime.
Ako ne patite od alergija ili astme, blagotvorno djeluju inhalacije eteričnih ulja ili otopina čajeva ili obične fiziološke otopine. Otopine eteričnih ulja osim što olakšavaju disanje, djeluju i protiv virusa i bakterija direktno na sluznici tokom inhalacije. Postoje i u obliku masti koje se mažu na prasa i leđa oboljelog. Za inhaliranje se može koristiti obični inhalator ili posebni kompresorski inhalatori naročito dobri za mlađe. Inhalator, bilo kompresorski ili obični dobro će doći u svakoj kućnoj ljekarni.

Lijekovi

Od lijekova kod hunjavice i začepljenosti koriste se simpatomimetici u obliku kapi ili spreja. Ove se kapi za nos ne bi smjele korsititi duže od 7 dana jer mogu oštetiti sluznicu nosa te stanje poslije prekida kapanja može biti još gore. Bolesnici s vrlo visokim tlakom mogu burno reagirati na ove obične kapi za nos povišenjem tlaka. Stoga o tome razgovarajte s nama u ljekarni.

Kod osoba koje uzimaju Aurorix-lijek iz skupine antidepresiva nakon primjene kapi za nos sa simpatomimetikom može doći do opasnog stanja maligne hipertenzije, naglog i velikog povišenja krvnog tlaka.