Kašalj

Svaki kašalj koji traje dulje od dva tjedna treba biti prijavljen liječniku. Klinički kašalj djelimo na suhi, produktivni ili mješoviti. Često prati gripu i prehladu i vrlo je neugodan, a nakon izlječenja može se zadržati i tjednima.

Opet je kod gripe i prehlade jako bitno zbog kašlja uzimati tople napitke tj. dosta tekućine. Kroz dišni sustav isparavaju velike količine vode. Prostorije u kojima boravimo za vrijeme bolesti moraju se zračiti, a zrak ne smije biti suh. Preporučljivo je čak i stavljati mokre ručnike na radijatore.

 

Suhi kašalj

Suhi kašalj javlja se češće kod gripe nego prehlade, a može biti i alergijskog porijekla, kao i uzrokovan lijekovima. Stoga ljekarniku opišite koliko dugo traje, kad se najčešće javlja i koje lijekove uzimate. Imate li astmu ili sličnu bolest pluća zvanu KOPB (kronična opstruktivna plućna bolest), ne smijete uzimati lijekove za smirenje kašlja-antitusike.
Antitusici smiruju kašalj, a mogu se nabaviti u obliku tableta ili sirupa. Biljni sirupi također mogu biti učinkoviti protiv kašlja, na primjer sirup na bazi trputca, bršljana ili sljeza. I čajevi mogu pomoći u smirivanju kašlja, posebno formulirani i s više vrsta ljekovitih biljaka.

Produktivni kašalj

O produktivnom kašlju govorimo kad imamo osjećaj da imamo sadržaj za iskašljati, tj. kašalj nije suh. Iskašljavanje možemo potpomoći na više načina: lijekovima i biljnim pripravcima koji razrjeđuju sluz. Nalaze se u obliku tableta, sirupa, kapi i šumećih tableta.
U slučaju postojanja srčane bolesti ili plućne bolesti produktivni kašalj može biti znak pogoršanja, čak nakupljanja tekućine u plućima.