Zašto redovito mjeriti krvni tlak?

Ono što nazivamo krvnim tlakom jest sila koja se osjeća na stijenkama krvnih žila prilikom protjecanja krvi. Laički kada mjerimo tlak, nazivamo njegove vrijednosti „gornjim“ ili „donjim“ tlakom i izražavamo brojkama npr. 120/80 kao krvni tlak zdrave odrasle osobe. Jedinice u kojim ga izražavamo zapravo su milimetri (mm) žive.

Gornji tlak stručno zovemo sistolički – to je najveća vrijednost tlaka koja nastaje u trenutku kada srce ritmičkim stezanjem iz lijeve klijetke istisne krv u arterije. Donji tlak stručno zovemo dijastolički – to je vrijednost tlaka između dva otkucaja srca kada je srce opušteno a tlak na stijenke arterija najniži. tlakZašto je bitno mjeriti krvni tlak? Povišeni krvni tlak najčešća je bolest modernoga čovjeka. On se obično dijagnosticira rutinskim pregledom, a takve osobe često uopće ne znaju da ga imaju. Povišeni krvni tlak ne boli, ali uzrokuje neke simptome poput zujanja u ušima, glavobolje, pritiska u glavi. Bitno je napomenuti kako u 90% slučajeva povišeni krvni tlak (hipertenzija) nastaje zbog nepoznata uzroka i naziva se primarnom ili esencijalnom hipertenzijom. Složenost sustava regulacije krvnog tlaka, patofiziologija hipertenzije i njena povezanost sa ostalim oboljenjima i rizicima danas je najrazvijenije područje u medicini.
Kako se medicina u svjetlu novih spoznaja razvijala, tako su se preporučene vrijednosti krvnog tlaka snižavale pa se danas smatra da je zdrav krvni tlak 120/80 mmHg, ali prisutnost drugih oboljenja npr. dijabetesa, pretilosti nalaže da krvni tlak bude čak i nižih vrijednosti.Osobe povišenog krvnog tlaka imaju daleko veći rizik od srčanog i moždanog udara. Zato je preporučljivo ponekad rutinski provjeriti krvni tlak, a kako bi to učinili više ne morate ići liječniku. Većina ljekarni danas pa tako i naša vrši precizno mjerenje krvnog tlaka.
Nekoliko savjeta prije mjerenja kako bi vrijednosti tlaka bile što vjerodostojnije:
• pola sata do sat prije mjerenja ne jesti, ne pušiti,
• pet minuta prije mjerenja mirovati potpuno
• kod mjerenja ne micati ruke niti govoriti

solNakon mjerenja krvnog tlaka od nas farmaceuta možete dobiti korisne savjete o tome kako zdravim načinom života sami možete pomoći da se krvni tlak snizi. Najjednostavniji i prvi korak je – prestati pušiti i regulirati tjelesnu masu. Ako Vam se to čini teško započnite s nečim još jednostavnijim – ne solite hranu! Ukoliko već uzimate lijekove za liječenje hipertenzije s ljekarnikom možete razgovarati o redovitom i pravilnom uzimanju lijekova te pratiti vrijednosti tlaka dok uzimate terapiju.