Tko su ljekarnici?

Svakodnevno dolazite u ljekarnu s različitim predodžbama o tome tko su ljekarnici i što rade. Ljekarnici su visoko obrazovani zdravstveni djelatnici koji se dugo školuju za svoje zvanje na nadležnim fakultetima. Nakon puno učenja potrebno je položiti stručni ispit kako bi ljekarnik mogao samostalno obavljati svoju djelatnost. Osim ljekrnika koje vidite u ljekarnama postoje brojna mjesta na kojima ljekarnici svoje znanje stavljaju u funkciju zdravlja – u bolnicama u bolničkim ljekarnama, u institutima za razvoj lijekova, kontrolu lijekova, u proizvodnji lijekova.

Prvi pisani spomen ljekarne na tlu Hrvatske datira iz Trogira 1271. godine.

o nama

Naravno, ljekarništvo je staro koliko i čovječanstvo, ali je u početku bilo udruženo s liječničkim zvanjem – ista je osoba bila i liječnik i ljekarnik. Postoje brojni tragovi recepata biljnih droga za liječenje iz doba Mezopotamije, Babilona, Asira. Tek 1240. službeno se odvaja liječnička od ljekarničke struke. Hrvatska, dakle, povijesno ne zaostaje za tim, što je vidljivo iz prvog spomena ljekarne. Nekada se ljekarništvo optuživalo kao „nepotpuna struka“, usmjereno na profit i daleko od službe čovjeku bolesniku. Neka istraživanja govore u prilog pecepcije ljekarnika kao trgovca, biznismena, znastvenika ili menadžera.

Naše načelo rada jest služiti čovjeku i brinuti se za njegovo zdravlje. Za nas je, temeljem kršćanskih načela, ljudska osoba središte društvenog života i temeljna vrijednost. Ljudski život kao temeljnu vrijednost svojim znanjem i umijećem štitimo od začeća do prirodne smrti, te smo članovi Hrvatskog katoličkog liječničkog društva – više pročitajte ovdje.

Pružanjem ljekrničke skrbi nadamo se da stječete povjerenje u nas kao partnere i savjetnike u zdravlju i bolesti. Brojni su sveci zaštitnici ljekarnika, među najpoznatijima sveti Kuzma i Damjan, koji se osobito u Dalmaciji slave koji zavjetni sveci npr. na Korčuli i Lastovu.

sv.kuzma i damjanPrikazana slika potječe iz crkve svetog Kuzme i Damjana u Kašteliru. Njihovo najpoznatije čudo bilo je presađivanje noge nedavno preminuloga Etiopljanina pacijentu bijelcu, što je česta tema u mnogim slikama i iluminacijama. Za svoje usluge nisu primali plaću. Slave se 26. rujna. Odnedavno u Hrvatskoj obilježavamo i Dan ljekarni 29. listopada, prema prvom pisanom spomenu ljekarni na prostoru Hrvatske, u Trogiru 29. listopada 1271. godine. Obilježavanjem ovog dana podiže se svijest o važnosti ljekarničke struke u zdravstvenom sustavu i njezin doprinos u liječenju i očuvanju zdravlja.

Ljekarna Mihaljević

je ugovorna ljekarna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s ciljem opskrbe stanovništva lijekovima i medicinskim proizvodima, ortopedskim pomagalima, dijetetskim pripravcima i kozmetikom posebne namjene. Od veljače 2014.godine je i suradna ustanova Croatia dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Ljekarna također pruža usluge savjetovanja vezanim za pravilnu uporabu lijekova i medicinskih proizvoda, pomoć za samoliječenje i unaprjeđenje zdravlja. U ljekarni se svakodnevno može besplatno izmjeriti visina krvnog tlaka na profesionalnom uređaju.

Za sve informacije možete nas posjetiti na našoj adresi, nazvati na telefon, kontaktirati putem elektroničke pošte ili upitnika.