Prirodno planiranje obitelji

Prednosti prirodnih metoda planiranja obitelji jesu neškodljivost i prirodnost. Žena pritom ne mora koristiti nikakve lijekove, potpuno su besplatne, nema nuspojava niti kontraindikacija. Idealne su za bračne parove pri planiranju obitelji. Partneri moraju zajedno surađivati i upoznati ženin ciklus kako bi ove metode bile uspješne. Ne želi li par dijete valja odnos među partnerima u vrijeme plodnih dana izbjegavati, a plodni dani određuju se na više načina – računanjem, promatranjem vaginalne sluzi, mjerenjem bazalne temperature ili kombinacijom metoda.

Menstruacijski  ciklus

Ukratko ćemo pojasniti osnove fiziologije menstruacijskog ciklusa žene koji je pod utjecajem hormona.

menstruacijski ciklus

1.FAZA CIKLUSA – FOLIKULARNA FAZA

U ovoj fazi događa se rast i sazrijevanje folikula i jajne stanice. Počinje prvim danom menstruacije, a završava ovulacijom.Traje oko 14 dana a 14. dan je dan ovulacije. U ovoj fazi raste razina estrogena dok ne dosegne vrhunac vrijednosti, kada se događa i pik izlučivanja tkz. FSH (folikulstimulirajućeg hormona) i LH (luteinizirajućeg hormona) čijim djelovanjem sazrijeva i puca folikul koji oslobađa jajašce – na dan ovulacije.

2. FAZA CIKLUSA – LUTEINIZACIJSKASKA FAZA

U ovj fazi luči se estrogen i progesteron, najviše ga proizvede žuto tijelo koje je nastalo pucanjem folikula. Ovi hormoni pripremaju stijenku maternice na prihvaćanje oplođenog jajašca. U idealnom slučaju ova faza također traje 14 dana kad se dogodi menstruacija – i ciklus iznova počinje.

Prirodne metode planiranja obitelji, dakle, utvrđuju period nastanka ovulacije. Nakon ovulacije jajašce je sposobno za oplodnju 12-24 sata, a spermiji mogu živjeti tri dana.Stoga se, okvirno, plodno razdoblje računa pet dana prije i tri dana poslije ovulacije i u tom razdoblju izbjegavaju se odnosi ako se ne želi začeće ili se u to vrijeme odnosi planiraju ako se začeće želi postići.

folikulSlika prikazuje ovulaciju tj.puknuće folikula iz kojega se oslobađa jajašce.

METODE ODREĐIVANJA OVULACIJE

Računanje plodnih dana – Ogino-Knausova kalendarska metoda

Za pouzdanost ove metode potrebno je da žena ima uredne cikluse koje valja pratiti 6-12 mjeseci.

Plodni dani: NMC (najkraći menstruacijski ciklus)-18 dana = prvi plodni dan

NMC (najdulji menstruacijski ciklus) – 11 dana=zadnji plodni dan

Tako se dobije tkz. plodni prozor koji traje 6 do 7 dana.

Promatranje cervikalne sluzi ili Billingsova metoda

Metoda se zasniva na večernjem promatranju ženine sluzi koja je u određenim dijelovima ciklusa pod utjecajem hormona. Promatranjem sluzi ciklus se može podijeliti u pet faza:

  1. faza traje 4-5 dana iza menstruacije i za to vrijeme je sluz vrlo oskudna jer je nizak estrogen
  2. faza je predovulacijska, pa uz povećanje estrogena raste količina sluzi koja je zamućena, ljepljiva i žućkasta
  3. faza je ovulacijska u kojoj je sluz obilna, rastezljiva i prozirna kao bjelanjak jajeta jer je razina estrogena tad vrlo visoka
  4. faza u kojoj se smanjuje razina estrogena, a poveća ona progesterona što uzrokuje smanjenje sluzi te njenu zamućenost i ljepljivost
  5. faza je predmenstruacijska kada je sluz vodenkasta ili prozirna

Druga i treća faza su razdoblje plodnih dana.

Mjerenje bazalne temperature

bazalna tempMjerenje bazalne temperature vrši se uvijek ujutro, temperatura se mjeri u ustima i redovito bilježi. Fiziološki, porast razine progesterona iza ovulacije podiže bazalnu temperaturu za  05-1 °C, a ta temperatura ostaje tako povišena do menstruacije.

Temperatura se počinje pratiti nakon prestanka menstruacijskog krvarenja i redovito se mjeri. Porast temperature nastaje iza ovulacije tako da se ovulacija računa dan dva prije nego se primjetio skok temperature. Neplodno razdoblje je ono kad je povišena bazalna temperatuta ustaljena barem tri dana.

Na slici se vidi porast bazalne temperature, a ovulacija je dakle nastala 14. dan.

Uspješnost metoda?

Za uspješnost metoda postoje indeksi kojima se izražava matematički broj trudnoća koje su se dogodile ako je par koristio pojedinu metodu godinu dana u svrhu izbjegavanja začeća. Najpoznatiji je pearl index koji označava broj začeća na 100 žena.

Računanje plodnih dana – Ogino-Knausova kalendarska metoda – index 9

Promatranje cervikalne sluzi ili Billingsova metoda – index 5 do 15

Mjerenje bazalne temperature – index 3

Kombinirana metoda promtaranja sluzi i mjerenja temperatuere – index 2

Par se, ako ne želi dijete, mora suzdržavati odnosa čak i u vijeme menstruacijskog krvarenja jer može prikriti sluz koja prethodi ovulaciji, ako je ciklus kraći. Žena je zaštićena od začeća u vrijeme dojenja do 3 mjeseca od poroda.

Sve ove metode mogu se nadopuniti i posebnim testovima za određivanje ovulacije koje mjere razinu LH hormona u urinu. One se mogu nabaviti u našoj ljekarni.

Svi koji navedene metode žele koristiti za postizanje začeća i imaju problema s plodnosti s povjerenjem se mogu obratiti udruzi Fertility Care koja koristi napredne tehnologije i znanje kako bi na prirodan način parovima omogućili dobivanje djeteta. Više pročitajte ovdje .

beba