Venska cirkulacija

Vene su krvne žile koje sakupljaju krv punu otpadnih proizvoda metabolizma i ugljičnog dioksida iz najudaljenijih dijelova našeg tijela i vraćaju je prema srcu. Time je kretanje krvi u venama suprotno djelovanju sile teže što pogoduje pojavi poremećaja venske cirkulacije.vene

U venama krv, dakle, teče u suprotnom smjeru nego u arterijama, pa vraćanje krvi u srce ovisi o složenom mehanizmu tzv. mišićno-venskoj pumpi, koja ju “tjera” od periferije prema ishodišnom mjestu cirkulacije – srcu. Kod većine velikih vena, strujanje krvi prema srcu podržavaju i zalisci smješteni na unutarnjoj stijenki, koji poput ventila omogućavaju jednosmjerno gibanje krvi prema srcu.
Vene nogu dijele se na duboke i površinske. Duboke vene smještene su, kao i što im i ime kaže, u dubini nogu, između mišića koji su im snažna potpora. Površinske se vene nalaze ispod same kože u masnom potkožnom tkivu i njihova se mreža uglavnom dobro vidi. Kako takvo tkivo nije čvrste građe, kod opterećenja i oštećenja venskih zalistaka nastaju promjene koje se na površini kože primjećuju kao proširene vene.

Kompromitirana cirkulacija

Tijekom života, pod utjecajem različitih čimbenika može doći do slabljenja venskih zalistaka, i tada krv zaostaje u donjim dijelovima tijela, pritišće vensku stjenku i dovodi do stvaranja proširenja površinskih vena, tj. pojave varikoziteta. Ako se ne reagira na vrijeme, s vremenom slijedi napredovanje oštećenja na duboke vene. Krv sve više zaostaje, što pridonosi daljnjem proširenju i zastoju krvi u venama (venska staza).

vene2S vremenom se povećava i propusnost kapilara te se razvija i otok (edem), najčešće u predjelu gležnjeva. Postupno slabi i ishrana tkiva pa koža na tim mjestima postaje stanjena, posebno u donjoj trećini potkoljenice, a zatim sjajna i suha, često uz izražen svrbež (najvjerojatnije povezano s oštećenjem živaca). U tim uvjetima čak i blaga ozljeda dovodi do stvaranja kroničnih rana koje često ne pokazuje nikakvu tendenciju cijeljenja.

Početak već u mladosti

Proširene vene (varikoziteti) pripadaju najobičnijim i relativno najčešćim upadljivim promjenama na nogama te ih je vrlo lako uočiti na prvi pogled. Proširene vene i sitne venice najčešće se primjećuju već u mladosti, da bi tijekom života pod utjecajem raznih čimbenika došlo do pogoršanja već postojećeg stanja.

Zašto nastaju proširene vene? 

Proširene se vene uglavnom javljaju zbog nasljedne slabosti u građi stijenke vena. Ta se slabost proteže i na venske zaliske. Slabo građene vene nisu sposobne izdržati tlak koji se javlja u žilama pri naglom porastu trbušnog tlaka, npr. pri (kašljanju, dizanju tereta ili drugom napornom radu). Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stijenke, a njihovi oslabljeni zalisci više ne uspijevaju sprječiti zaostajanje krvi. Krv se vraća natrag u venu pa se ona širi, grči i natiče. Vene se proširuju, produljuju i savijaju te javljaju se čvorovi.prosirene vene

Da u razvoju varikoziteta prirođeni, nasljedni činitelji imaju veliki ulogu, govori i činjenica da se proširene vene često pojavljuju kod članova iste obitelji. Kod osoba sa slabošću vezivnog tkiva istodobno se javljaju ravna stopala, skolioza, kila, mlohavost i spuštenost trbušne stijenke te hemoroidi. Pojavi proširenih vena pogoduju starost, poslovi kod kojih se dugo stoji ili sjedi, trudnoća i prekomjerna tjelesna težina, ali i različita oboljenja srca, pluća te bolesti jetre i tumori.

Kako prepoznati simptome popuštanja venske cirkulacije? 
Osobe s proširenim venama često se žale na “umorne i teške noge”, bolove u potkoljenicama, grčeve u nogama, žarenje, peckanje i svrbež. Zahvaćena je noga obično i otečena. Smetnje se pojačavaju na toplini, a popuštaju tek nakon duljeg mirovanja u ležećem položaju. Komplikacije kod tako promijenjenih vena su česte i mogu se javiti kao: upale (tromboza i tromboflebitis), stvaranje rana (ulkus) i krvarenje. U proširenim venama lako nastaju ugrušci (trombi), a upale se često vraćaju. Trombi se lako mogu otkinuti i krvotokom dospijeti u pluća te izazvati po život opasnu plućnu emboliju.

hemoroidiKada govorimo o poremećajima venske cirkulacije ne možemo zaobići problem hemoroida. Prema podacima iz klasičnih medicinskih udžbenika, hemoroide se opisuje kao proširene vene analnog područja. Vene smještene ispod same kože na rubu vanjskog analnog otvora tzv. “vanjski hemoroidi” česta su bolest suvremenog čovjeka. Svrbež, osjećaj pečenja, vlaženje, bolovi ili krvarenje u predjelu čmara su česti simptomi vezani za zastoj krvi u tim malim kožnim venama. To se zbiva pri većem naporu, pražnjenju crijeva ili dužem sjedenju.


Važnost prevencije 

pjesacenjePočevši od pojave prvih znakova proširenih vena, mora se započeti s mjerama koje će usporiti njihov razvoj, a time i spriječiti daljnje komplikacije. Opća preventivna mjera je prije svega izbor zanimanja koje ne zahtijeva naporan rad u stojećem položaju ili, ako je to nemoguće, može pomoći nošenje elastičnih zavoja ili čarapa i podizanje nogu pri sjedenju. Prevencija znači i dovoljno tjelesne aktivnosti, pogotovo one koja pojačava rad mišićne pumpe nogu, a to su npr. hodanje, vožnja biciklom ili plivanje.

Zdrava i lagana prehrana najbolji je način održavanja dobrog općeg stanja, a time i cirkulacije krvi. Treba jesti mnogo voća i povrća koji zbog vlakana pospješuju rad crijeva. Nadutost crijeva uzrokovana zatvorom može usporiti cirkulaciju krvi pa time pridonijeti pojavi proširenih vena, posebno “vanjskih hemoroida”. Namirnice koje sadrže češnjak i vitamin E povoljno djeluju protiv nakupljanja krvnih pločica, a time i protiv opasnosti od stvaranja ugrušaka. Važno je pripaziti na tjelesnu težinu jer debljina stvara povećani pritisak u nogama i pogoršava stanje.
Velika je toplina također neprijatelj dobre cirkulacije jer širi krvne žile. Treba izbjegavati tople kupke i izlaganje vena suncu, a primjenjivati hodanje u plitkoj vodi do koljena i tuširanje mlakom vodom.

Zanimljivosti:

  • Gotovo 30% osoba starijih od 25 godina ima problema s venama.
  • Ružne, a često i bolno proširene vene potkoljenice obično se javljaju između 30. i 40. godina života, ponekad i ranije.
  • Žene oboljevaju četiri puta češće nego muškarci, a broj oboljelih se povećava sa starenjem.
  • Nakon pedesete godine proširene vene ima svaka druga osoba.